BDAR

Jūsų asmens duomenų valdymas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą naudoti slapukus. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Slapukų politika Privatumo politika

 


Spausdinti

Finansavimas

Naujų nizinu kapsuliuotų ulvano dalelių savybių tyrimas

Nr. 09.3.3-LMT-K-712-22-0040

Paraiškos būsena:
Įgyvendinimas
Vykdytojas Vilniaus Gedimino technikos universitetas
Savivaldybė
Priemonė MOKSLININKŲ, KITŲ TYRĖJŲ, STUDENTŲ MOKSLINĖS KOMPETENCIJOS UGDYMAS PER PRAKTINĘ MOKSLINĘ VEIKLĄ
Prioritetas 9 PRIORITETAS. Visuomenės švietimas ir žmogiškųjų išteklių potencialo didinimas
Kvietimo kodas 09.3.3-LMT-K-712-22

Pastaruoju metu daugėjant informacijos apie sintetinių priedų šalutines savybes, sukeliamas alergijas bei vėžio riziką, vėl atsigręžiama į gamtą ir maisto pramonėje juos stengiamasi pakeisti natūraliais augalinės ir gyvūninės kilmės priedais. Pastarieji yra daug sveikesni, praturtina maistą naudingomis medžiagomis, pasižyminčiomis gydomosiomis, bioaktyviomis savybėmis. Tyrimai, susiję su tokių medžiagų paieška ir charakterizavimu yra aktualūs, todėl svarbu, kad kuo daugiau kvalifikuotų tyrėjų prisidėtų prie jų.Šio projekto tikslas tobulinti studento gebėjimus, atliekant naujų nizinu kapsuliuotų ulvano dalelių sintezę ir tyrimus. Nizinas, natūralus antimikrobinis peptidas, sąveikos su maisto komponentais metu gali prarasti bakteriocidinį aktyvumą, todėl vis ieškoma formuluočių, kurios padėtų užtikrinti jo stabilumą, prailginti antimikrobinį veikimą maisto sistemose. Tokių formuluočių kūrimui gali pasitarnauti ulvanas - vandenyje tirpus polisacharidas, gaunamas iš žaliųjų dumblių. Dėl plataus spektro naudingų ulvano savybių jo panaudojimas nizino kapsuliavimui galėtų būti patrauklus, potencialus būdas ne tik apsaugoti ir sustiprinti nizino bakteriocidines savybes, bet ir suteikti papildomas antioksidacines, antivirusines, priešvėžines bei kitas savybes. Vykdant projektą bus ruošiamos naujos nizinu kapsuliuotos ulvano dalelės, įvertinamas dalelių stabilumas saugojimo metu, proteolitinis stabilumas, bei bus atliekami nizino atsipalaidavimo iš nizino-ulvano dalelių in vitro tyrimai, imituojant skirtingas maistines terpes. Taip pat bus įvertinta, kaip šios savybės priklauso nuo komponentų santykio, tirpalų pH. Projekto metu gauti rezultatai pasitarnaus kuriant ir tiriant naujas nizino-ulvano formuluotes sveiko ir saugaus maisto vartojimui, o studentė įsigilins į naujų natūralių medžiagų pagrindu paruoštų formuluočių kūrimą, tyrimą ir jų naudą, įsisavins naujus tyrimo metodus ir būdus, praplės žinias ir darbo laboratorijoje įgūdžius.


Paraiškų informacija

Paraiškos gavimo data: 2020-07-24
Nr. Vertinimo kriterijus Finansavimo statusas Vertinimo balas
1. Tinkamumo vertinimas Taip (2020-09-15)
2. Naudos ir kokybės vertinimas Taip (2020-10-08) 50.00
Paraiškoje nurodyta projekto vertė: 3 000,00 Eur
Prašoma finansavimo suma: 3 000,00 Eur

Sutarties informacija

Projekto veiklų įgyvendinimo pabaiga: 2021-04-30
Sutarties pasirašymo diena: 2020-11-03
Projekto išlaidų suma, Eur Finansavimas, Eur Apmokėta išlaidų suma, Eur Išmokėtas finansavimas, Eur
3 000,00 3 000,00

Stebėsenos rodiklių pasiekimai

Eilės numeris Stebėsenos rodiklio pavadinimas Matavimo vienetas Siektina reikšmė pasirašytose projektų sutartyse Pasiekta reikšmė
1 Tyrėjai, kurie dalyvavo ESF veiklose, skirtose mokytis pagal neformaliojo švietimo programas Skaičius 1.00 1.00

Paskutinė atnaujinimo data: 2021-03-06 07:53

Susiję įrašai