Jūsų asmens duomenų valdymas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą naudoti slapukus. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Susipažinkite su slapukų politika.

Privatumo politika
Spausdinti

Finansavimas

Naujų funkcinių medžiagų sukūrimas biorafinuojant uogų išspaudas ir jų pritaikymas maisto saugai ir sveikumui pagerinti

Nr. 01.2.2-LMT-K-718-01-0017

Paraiškos būsena:
Įgyvendinimas
Vykdytojas Kauno technologijos universitetas
Regionas Kauno miesto
Priemonė TIKSLINIAI MOKSLINIAI TYRIMAI SUMANIOS SPECIALIZACIJOS SRITYJE
Prioritetas 1 PRIORITETAS. Mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimas
Kvietimo kodas 01.2.2-LMT-K-718-01

Bus kuriamos uogų išspaudų (braškių, vyšnių, aviečių, juodųjų serbentų, aronijų, mėlynių, spanguolių, bruknių, gervuogių) integruoto biorafinavimo technologijos, jas taikant bus pagamintos bei išsamiai įvertintos vertingos funkcinės medžiagos maistui. Jų išskyrimui bus taikomi inovatyvūs aukšto slėgio ekstrakcijos bei fermentinio apdorojimo metodai. Bus sukurtos 4 tipų funkcinės medžiagos: (1) lipofiliška, (2) polifenolių, (3) tirpių oligosacharidų ir (4) netirpių skaidulinių medžiagų/baltymų. Jų patvarumui technologinių procesų, laikymo ir vartojimo metu padidinti, kol jos bus atpalaiduojamos tam tikroje vartotojo virškinamojo trakto vietoje, užtikrinant geresnį jų biopasisavinamumą ir efektyvumą, jos bus įkapsuliuojamos parenkant tinkamas matricas ir technologijas. Bus įvertintos gautų fitoingredientų antioksidacinės savybės bei antimikrobinis aktyvumas; sudėtis bus ištirta chromatografiniais, spektroskopiniais ir kitais metodais. Atrinktos neįkapsuliuotos ir įkapsuliuotos medžiagos bus išbandomos maisto produktuose jų saugai ir mitybinei vertei pagerinti (praturtinti bioaktyviais junginiais, padidinti antioksidacinį potencialą). Bus parinktos efektyvios ir organoleptiškai priimtinos fitoingredientų koncentracijos maisto gaminiuose, nustatytas jų poveikis kokybės rodikliams, juslinėms savybėms ir oksidaciniam bei mikrobiologiniam stabilumui. Imituojant maisto virškinimą in vitro, bus tiriama funkcinių medžiagų įtaka antioksidaciniam potencialui, nustatomas veikliųjų medžiagų išsiskyrimas į tirpią frakciją bei galimi pokyčiai, preliminariai įvertinant jų absorbcijos žarnyne galimybes. Atrinkti fitoingredientai ir maisto gaminių ekstraktai, susidarantys in vitro virškinimo metu, bus tiriami kolorektalinio naviko ląstelių kultūroje siekiant preliminariai įvertinti galimą teigiamą įtaką sumažinant vėžinių susirgimų rizikas. Bus sukurtos funkcinių medžiagų bei jų taikymo maisto produktuose bei maisto papilduose gamybos technologijos, pagaminti gaminių prototipai.


Paraiškų informacija

Paraiškos gavimo data: 2017-06-30
Nr. Vertinimo kriterijus Finansavimo statusas Vertinimo balas
1. Tinkamumo vertinimas Taip (2017-09-06)
2. Naudos ir kokybės vertinimas Taip (2017-11-20) 84.00
Paraiškoje nurodyta projekto vertė: 856 185,18 Eur
Prašoma finansavimo suma: 697 790,93 Eur

Sutarties informacija

Sutarties pasirašymo diena: 2017-12-20
Projekto išlaidų suma, Eur Finansavimas, Eur Apmokėta išlaidų suma, Eur Išmokėtas finansavimas, Eur
856 185,18 697 790,93 372 896,06 323 273,86

Stebėsenos rodiklių pasiekimai

Eilės numeris Stebėsenos rodiklio pavadinimas Matavimo vienetas Siektina reikšmė pasirašytose projektų sutartyse Pasiekta reikšmė
1 Įgyvendinti MTEP projektai Skaičius 1.00 0.00
2 Investicijas gavusių mokslo ir studijų institucijų pateiktos patentų paraiškos Skaičius 1.00 0.00

Paskutinė atnaujinimo data: 2019-11-17 07:39

Susiję įrašai