Jūsų asmens duomenų valdymas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą naudoti slapukus. Savo sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus.

Susipažinkite su slapukų politika.

Privatumo politika
Spausdinti

Finansavimas

Insektų panaudojimo galimybės paukštininkystėje

Nr. J05-LVPA-K-03-0012

Paraiškos būsena:
Nesudaryta sutartis
Vykdytojas Uždaroji akcinė bendrovė Zujų paukštynas
Regionas Ukmergės raj.
Priemonė Intelektas. Bendri mokslo–verslo projektai
Prioritetas 1 PRIORITETAS. Mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų skatinimas
Kvietimo kodas J05-LVPA-K-03

Didėjant intensyvios paukštininkystės apimtims pasaulyje reikia vis daugiau baltymų, kurie patenkintų amino rūgščių poreikį paukščių augimui, plunksnų formavimuisi, kiaušinių produkcijai. Šiuo metu daugiausia augalinių baltymų šaltiniai – sojų ir rapsų rupiniai, ankštinių augalų sėklos ir javų grūdų yra įtraukiami į paukščių lesalus. Tačiau augalinių baltymų aminorūgščių sudėtis yra prastesnė už gyvūninių baltymų. Kaip alternatyva naudojami žuvų miltai, bet dėl pernelyg intensyvios žvejybos žuvų miltai tapo labai ribotu ištekliumi, kurį atspindi didėjančios rinkos kainos. Todėl reikia alternatyvių palyginamos vertės baltymų šaltinių, kad paukštininkystės produktų gamyba ateityje taptų tvaria gamybos forma. Dėl minėtų priežasčių, vabzdžių baltymų potencialas paukščių mityboje būtų patraukli alternatyva. Tačiau nėra atlikta kompleksinių išsamių mokslinių tyrimų, nustatant musių lervų cheminę sudėtį, aminorūgščių kompoziciją, makro- ir mikroelementų kiekį, riebalų rūgščių kiekį ir jų santykį. Iš vabzdžių lervų išskyrus antimikrobinius peptidus galima panaudoti žemės ūkyje, įskaitant gyvūnų mitybą bei farmacijos pramonėje. Didelis antibiotikų naudojimas sukelia nepageidaujamą patogeninių bakterijų atsparumą ir pastaraisiais metais tai tampa opia visuomenės problema. Manoma, kad antimikrobiniai peptidai nesukelia bakterijų atsparumo. Projekto metu planuojama sukurti musių ir jų lervų auginimo technologiją naudojant jų mitybai kiaušinių gamybos šalutinį produktą melanžą; sukurti antimikrobinių peptidų išskyrimo technologiją iš musių ar jų lervų; išanalizuoti antrinių musių ar lervų miltų, kurie lieka po antimikrobinių peptidų išskyrimo, maistinę vertę ir ištirti minėtos pašarinės žaliavos poveikį gyvūnų produktyvumui, virškinamojo trakto sveikatingumui bei produkcijos kokybei. Planuojami sukurti nauji produktai: produktas su antimikrobinėmis savybėmis (peptidų išskyrimas); musių lervų miltų produktas, skirtas gyvūnų pašarų gamybai; organinės trąšos-šalutinis produktas.


Paraiškų informacija

Paraiškos gavimo data: 2017-09-28
Nr. Vertinimo kriterijus Finansavimo statusas Vertinimo balas
1. Tinkamumo vertinimas Ne (2018-05-07)
2. Naudos ir kokybės vertinimas
Paraiškoje nurodyta projekto vertė: 1 267 743,11 Eur
Prašoma finansavimo suma: 409 877,71 Eur

Sutarties informacija

Projekto išlaidų suma, Eur Finansavimas, Eur Apmokėta išlaidų suma, Eur Išmokėtas finansavimas, Eur
0,00 0,00 0,00 0,00

Susiję įrašai